Käyttöohjeet

Ryhmän pääkäyttäjän käyttöohjeet

Käyttöohjeiden teko on rajoitettujen resurssien takia kesken. Käyttö ei toivottavasti vaadikaan mitään yksityiskohtaisia ohjeita, mutta ohjelman kantavan idean ymmärtämisestä ei liene haittaa. Sen selvität itsellesi parhaiten "Esittely" sivulta. Harjoituspäiväkirjasta yleisiä ajatuksia voi hakea Matin aiheesta pitämän esitelmän kalvoista..

Selainvaatimukset

Selaimena pitäisi toimia mikä tahansa nykyaikainen selain, jossa JavaScript on päällä. Suosittelemme Firefox-selainta kaikkeen WWW-käyttöön. Firefoxissa (samoin kuin Operassa), on natiivi SVG grafiikan tuki, jota NettiHPK käyttää kuvaajien piirtämiseen.

Selaimeen kannattaa asentaa (jos kuvaajat eivät näy) SVG-plugin. Tätä tehdessä toimivin sellainen on Adoben versio. SVG on W3:n suositus vectorimuotoisen grafiikan esittämiseen. Kuvat näkyvät selaimessa antialiasoituina(lue: nätin näköisenä) ja tulostuvat erittäin tarkasti.

Sykemittaritiedostoja voi käyttää myös harjoituspäiväkirjan yhteydessä. Ohjelma osaa parsia niistä harjoituksen keston, aloitus päivän ja kellonajan täyttöä helpottamaan. Ladatusta syketiedostosta voi myös tehdä SVG-muotoisen kuvaajan.

Sanastoa

Harjoitus ~ Harjoituskerta, harjoituskokonaisuus sisältäen mm. verryttelyn ja mahdollisesti erityyppisiä osia(esim. rauhallista vauhtia ja kovaa.
Osaharjoitus ~ Harjoituksen yksi muista erottuva osa. Osaharjoitus on aina jotain harjoitustapaa ja sillä on muina ominaisuuksina kesto ja määrä. Harjoitus voi sisältää vain yhdenkin osaharjoituksen.
Harjoitustapa ~ Harjoitusmuoto esim. verryttely juoksu, tasavauhtinen kova juoksu, kuntosaliharjoitus tai golfin tekniikkaharjoitus. Harjoitustapoja voi tarvittavat oikeuden omaava henkilö muokata "Hallinnasta".
Raportti ~ Raporttityyppi ~ Raporttimalli ~ Raportteja voi tehdä monen eri tyyppisiä. Koostuu harjoitustaparyhmistä (Raportin sarakkeista).
Harjoitustaparyhmä ~Raportin harjoitustaparyhmiin kerätään jonkin ominaisuutensa puolesta samankaltaisia harjoituksia ja niistä lasketaan joko harjoituskerrat, kesto tai määrä.
Määrä ~ Määrä on jonkin harjoitustavat toinen yksikkö. Ajallinen kesto on aina toinen, mutta toisen yksikön voi päättää käyttäjä. Määrä voi olla esim. matka kilometreissä(hiihto), rastien lukumäärän(suunnistus) tai reijät(golf).

Demo?

Ohjelmaan voi tutustua tästä. Tunnuksina demo@nettirasia.com ja demo2@nettirasia.com. Molempien salasana on "demo". Älä ole paskamainen ja anna salasanan vaihdon testaamisen olla. Se toimii, voin taata.

demo@nettirasia.com on "admin" tunnus ts. johtaa ryhmää demo. Käytännössä voi tehdä kustomoituja raportteja, muokata/lisätä harjoitustapoja ja lisätä käyttäjiä. Molemmilla voi testata normaalia käyttöä ja raportointia.

Miksi ihmeessä näin monimutkaisesti?

Hyvän harjoituspäiväkirjan rakenteesta voisin pitää ensin tunnin esitelmän ja sitten keskustella periaatteellisista asioista loppuillan, eikä siltikään päästäisi yksinkertaiseen molempia(tuskin kumpaakaan) tyydyttävään ratkaisuun. Harjoittelun kirjaamista on niin monenlaista, ihmiset haluavat tehdä sitä eri tavoin, laskea siitä eri asioita ja ihmiset silti haluavat vertailla tekemisiään.

Eikä tämä itseasiassa edes ole monimutkainen. Jos se tuntuu siltä se on tod. näk. vain kiinni siitä että olet täyttänyt n vuotta erilaista mallia.

Kuka tämän on tehnyt?

Ohjelma sai alkunsa Hannu Hjelmin ja Matti Tahvosen harjoitustyönä Turun Yliopiston kurssilla. Raakileen palautuksen jälkeisestä ohjelmiston kehityksestä on vastannut lähinnä Matti, kaapien ideoita ja kehitysehdotuksia Paimion Rastin edustusryhmältä.

Mistä tämän saa itselle/seuralle?

Tilaa ohjelmisto itsellesi tai seurallesi "Tilaus" valikon kautta.

Jos joskus joudun oikeisiin töihin tai muuten intoni lopahtaa ohjelmiston kehittämiseen, julkaisen koodin GNU lisenssillä. Toistaiseksi opiskellessani ja suunnistaessani saat lihottaa pienellä summalla vaatimatonta tilipussiani (lue valmennusbudjettiani).

Rautalangasta väännettynä...

Tässä selvitetty vain hajanaisesti joidenkin ominaisuuksien toimintaa. Lähinnä sellaisten, jotka ovat aiheuttaneet kysymyksiä.

Harjoituksen/suunnitelman syöttö tuntuu hankalalta. Kuinka nopeutan syöttöä?

Useiden harjoitusten syöttö kerralla hiiren kanssa saattaa tuntua työläältä, koska joudut välillä nostamaan kätesi näppäimistöltä. Siksi kannattaa opetella käyttämämään selainta ilman hiirtä. Harjoituksen syöttöikkunan avattuasi ei kannata nostaa käsiäsi näppäimistöltä. Kun painat tabulaattoria ("nuolen ja tolpan kuva", kolmas nappi näppäimistön vasemmasta yläkulmasta) "focus" siirtyy ensimmäiseksi harjoituksen aloitusaikaan. Pari näpäytystä vie sen harjoituksen kuvaus kohtaan.

Kuvauksen kirjoitettuasi paina jälleen tabulaattoria, jolloin focus tulee "plus" kuvakkeelle. Kun paina sen päällä entteriä, syntyy uusi osaharjoitus ja focus siirtyy automaattisesti sen harjoitustavan valintavalikkoon. Näpyttele harjoitustapasi muutama ensimmäinen kirjain ja siirryt ainakin lähes oikeaan kohtaan valikossa. Ja edelleen tabulaattorilla täytät muut infot.

Harjoituksen ollessa valmis voit tabulaattorilla mennä "plus" kuvakkeen ohi, jolloin focus siirtyy "tallenna ja sulje" napille, josta tallennat harjoituksen palvelimelle.

Pikanäppäimet

NettiHPK:ssa on myös useita pikanäppäimiä käytön sujuvoittamiseksi ns. tehokäyttäjille. Pikanäppäimet on toteutettu standardilla accesskey-attribuutilla, joten niiden toiminta on selaimen päätettävissä ja siis toimivat hieman erilaisesti eri ympäristöissä. Käytännössä pikanäppäimet aktivoidaan windowsissa alt näppämellä ja mac selaimissa ctrl näppäimellä. Alla tiivistelmä saatavilla olevista yhdistelmistä.
Navigation:
    1-9
    
Weekview:
    N new training for today
    M new plan for today

Training/Plan editor
    N new part
    S save and close
    E toggle wysiwyg editor
Mozilla/Firefox käyttäjien kannattaa asettaa focus juoksemaan kaikkien elementtien läpi (ei oletuksena). Kirjoita osoite riville about:config, aseta accessibility.tabfocus arvoksi 7 ja käynnistä selain uudelleen.

Voiko NettiHPK:lla pitää kirjaa tuntemuksista?

Luonnollisesti. Harjoittelun kirjaamisessa yksi tärkeimpiä asioita onkin liittää sanallinen selitys siitä, kuinka harjoitus meni ja miltä se tuntui. Jokaisen harjoituksen yhteydessä on tekstilaatikko, johon voit tallentaa Matteuksen evankeliumin verran tarinaa.

Fiilistä voi myös mitata analyyttisemmin, käyttämällä sitä varten tehtyä harjoitustapaa. NettiHPK:ssahan vasta analysointivaiheessa päätetään kuinka analyysit tehdään, joten fiilis ei mene sekaisin normaalien harjoitteiden kanssa. Luo uusi harjoitustapa esim. seuraavasti:

harjoitteen nimi: "fiilis"
harjoitelaji: "meta tietoa"
ajassa mitattava: ei ruksia
toissijainen yksikko: "fiilis (1=huono...5=hyvä)" tai vain "fiilis 1 - 10"

Näin fiilis "osaharjoituksen" voi liittää kaikkiin treeneihin. Jos fiilistä haluaa seurata päivä tai viikkotasolla, voi lisätä merkinnän jossa on pelkkä fiilis osaharjoitus ja mahdollisesti sanallista lisätietoa. Esim. voisi olla järkevää lisätä joka viikon sunnuntain viimeiseksi merkinnäksi piene pohdinna kuinka sujui ja lisäksi rivi jossa fiilis numerolla.

Fiilis (samoin kuin jotkin harjoitustavatkin) kaipaavat ehdottomasti analysointiin keskiarvon laskemisen, jolloin voi taulukkonäkymästä katsella viikon keskimääräistä tuntemusta. Analysointikoodiin tekemieni uudistusten takia, tämän toteuttaminen pitäisi olla helppoa ja uskoisin, että julkisessa käytössä se on vielä tässä kuussa. 5.5.2006

Pääsenkö suoraan "omilta tunnuksilta" katsomaan ryhmäläisten päiväkirjoja? Jos, niin miten?

Pääset. Yleinen tapa lienee seurata tekemistä taulukkomuotoisista analyyseistä (Analysointi->raporttien teko). Se on oletuksena päällä kaikille käyttäjille ryhmän sisällä.

Jos käyttäjien (hallinta->omat tiedot->lukuoikeudet) antavat myöden, voi ryhmän sisällä katsella myös viikkotasolla (analysointi->viikkonäkymä) tai valita suoraan haluamaasi viikkoon raportista.

Jos käyttäjät eivät halua näyttää harjoituskohtaisia muistiinpanojaan toisille, mutta valmentaja haluaa sitä seurata, aseta valmentaja "valmentamaan" haluttuja jäseniä (shift näppäin pohjassa valitset useampia). Tämä tehdään (Asetukset->käyttäjät->valmentajan tunnus->edit). Tällöin analysoinnin viikkonäkymään tulee kaikki valmennettavat vaikka hän ei lukuoikeutta olisi antanutkaan. Valmentaja roolilla pystyy valmennettavan harjoituspäiväkirjaa myös muokkaamaan aivan kuin omaa. Näin voi lisätä kommentteja tai suunnitelmia valmennettavalle tai vaikka täyttää hänen harjoituspäiväkirjaansa.

Miten toimii sykemittarin kanssa?

Ohjelma on www-selaimella toimiva, joten se ei voi nyt eikä tulevaisuudessa huolehtia syketiedoston latauksesta suoraan mittarista. JavaAppletitkaan eivät pääse sarjaporttiin käsiksi. Äänellä dataa siirtäviin mittareihin olisi kait teoriassa mahdollista rakentaa syketiedoston parsiva appletti, mutta sitä en toivottavasti ihan heti innostu tekemään.

hrm tiedosto on siis ladattava jollakin muulla ohjelmalla ensin koneelle ja sieltä selaimella tähän ohjelmaan. Tällöin harjoituksen syöttö helpottuu hieman kun saat heti harjoituksen alkuajan ja pituuden syötettynä. Hrm tiedostoja voi ladata harjoitukseen myös jälkikäteen.

Raportointiin sykemittaritiedosto ei vaikuta, vaan se vain arkistoituu "metatiedoksi" harjoituksen yhteyteen. NettiHPK piirtää syketiedostoista grafiikkaa SVG muotoisena selaimelle(erinomainen esim. urheilijan verkkosivuille, jos haluaa näyttää treeneistä lisädataa). Grafiikkaan tulee taustavärillä näkyviin myös kynnykset, jos ne on mittariin asetettu. Ylärajan se ottaa mittarin maksimisykkeestä.

Minne merkkaan harjoitustehon? (Raportointi)

Raportoinnin ymmärtäminen on ollut ehkä suurimpia kysymyksiä ohjelman ensimmäisten käyttäjien keskuudessa. Mitään monimutkaista siinä ei ole. Käyttäjät ovat vaan odottaneet jotain erilaista tai pitäisikö paremminkin sanoa tavanomaista. Raportointi on tässä ohjelmassa mahdollista tehdä hieman tavanomaisen kestävyysurheilijan harjoitusraportointia monipuolisemmin.

Raportointia varten tehdään raporttimalleja/tyyppejä(myöhemmin ja ohjelmassa usein pelkkä raportti). Ne tallentuvat palvelimelle ja niitä voi tehdä eri käyttäjille ja eri ajoille "Raporttien teko" toiminnossa. Raporttiin voidaan liittää useampia eri "harjoitustaparyhmiä", joihin nimensä mukaan kerätään harjoitustapoja, joista halutaan laskea jokin asia.

Nämä harjoitustaparyhmät ovat käytännössä siis taulukkomuotoisen raportin sarakkeita. Ne voivat olla esim. kestävyysurheilijalle tuttuja nimillä peruskestävyys tai aerobinen voima. Ohjelma antaa kuitenkin paljon muitakin mahdollisuuksia kuin perinteisen ajan laskemisen.

Laskettava asia voi olla esim. aika tai määrä. Yksi harjoitustapa voi samassakin raportissa kuulua useampaan harjoitustaparyhmään ja niistä voidaan laskea eri asioita. Esim. suunnistuskisa tapa voidaan haluta liittää vauhtikestävyys ja suunnistuskerrat sarakkeisiin.

Harjoitustaparyhmistä laskettavissa olevat asiat:

Mikä siis oli vastaus otsakkeen kysymykseen? Et mihinkään. Perinteiset tehoalueet päätellään raportoitaessa osaharjoituksista. Osaharjoitusten tulee siis olla niin erikoistettuja, että niiden perusteella voidaan laskea kaikki käyttäjän/valmentajan haluamat asiat. Ne voivat jollekin olla pelkkä tehoaluekin, jos haluaa vain tehoalueita harjoittelustaan laskea.