Täytä, analysoi ja valmenna!

NettiHPK(HarjoitusPäiväKirja) on systemaattisen harjoittelun seurantaan kehitetty ohjelmisto. Harjoitettava asia voi periaatteessa olla lähes mitä tahansa, mutta kehittäjien ratkaisuihin lienee vaikuttanut suuresti kestävyysurheilu- ja erityisesti suunnistustausta.  Vanhoihin malleihin urautumista on kuitenkin pyritty välttää. Toki ohjelmistosta olisi voinut tehdä perinteisen Suunnistajankaupan harjoituspäiväkirjan verkkoversion ja vielä paljon pienemmällä vaivallakin, mutta se ei olisi tyydyttänyt omia tarpeitani.

Pieni lisätyö täytössä avaa suuria mahdollisuuksia raportoinnissa. Tällä ohjelmalla voi laskea harjoittelusta esim. aikaa, määrää, kertoja, harjoituspäiviä ja lepopäiviä. Raportteja voi olla monen eri tyyppisiä ja ne voidaan tehdä juuri halutulle ajalle. Ohjelmalla voi myös tehdä ennusteen harjoitusmääristä ja vertailla kaikkia raportoitavia asioita muiden kanssa.

Ohjelmistoa ajetaan www-palvelimella ja yksi asennus tukee heti useampia käyttäjiä ja ryhmiä. Ohjelma sopii täten erityisen hyvin esim. joukkueille tai talleille, joilla on yhteinen valmentaja tai haluavat seurata toistensa tekemisiä.

Ominaisuuksia:

Ohjelman toimintaperiaate

Harjoitukset pyritään syöttämään tietokantaan mahdollisimman hyvin määriteltyinä. Hyvin määritellyistä harjoituksista on analysointivaiheessa mahdollista laskea lähes mitä tahansa, vaikka sitä ei syöttövaiheessa ajateltu laskettavaksikaan.

Kaavio harjoitustavoista ja raporteista sekä niiden relaatioista.

Syötettävään harjoitukseen asetetaan aloitusaika, kuvaus ja mahdollinen syketiedosto. Yhteen harjoitukseen kuuluu mahdollisesti useitakin osaharjoituksia (esim. alkuverryttely, lihaskuntoharjoitus, loppuverryttely), joihin merkitään kesto ja mahdolliset muut laskettavat yksiköt (kilometrit, noususumma tms.).

Raporttien teko perustuu pääosin osaharjoitusten sisältämään dataan. Mielenkiintoiseksi ja joustavaksi sen tekee mahdollisuus tehdä useita raporttimalleja, joilla voi laskea erilaisia asioita. Raporttimalleja voi tehdä kuinka paljon haluaa ja ne tallentuvat ohjelman muistiin. Sama raportti voidaan sitten laskea eri henkilöille.

Yhdessä raporttimallissa voidaan laskea montaa eri asiaa. Asiat kootaan harjoitustaparyhmiin (käytännössä taulukon sarakkeita), joihin valitaan halutut harjoitustavat. Lisäksi harjoitustaparyhmälle valitaan "ominaisuus" joka siitä aiotaan laskea. Laskettava ominaisuus voi olla esim. harjoituskerrat, kesto tai määrä.

Itse analysointivaiheessa valitaan raporttityypin lisäksi raportoitava aikaväli, henkilö ja toivottu esitysmuoto(kuvaaja tai taulukko).

Muokkaa sopivaksi omiin tarpeisiin

Ohjelmisto ei itsessään ota kantaa siihen miten käyttäjän tulisi harjoitteluaan kirjata. Jokainen ryhmä päättää (tai ryhmän johtaja(t)) kuinka eksaktisti harjoituksia kirjataan ja mitä siitä lasketaan. Jos haluat vain laskea vain harjoittelusi tehoalueet, voit asettaa harjoitustavoiksi esim. Peruskestävyys, vauhtikestävyys, maksimikestävyys ja voima. Jos taas kaipaat tarkempaa erittelyä esim. lajeittain kannattaa harjoitustapalistasta tehdä kattavampi kokonaisuus, jolloin voit raportoida samat tehoalueet ja esim. laskea joidenkin tiettyjen harjoitustyyppien lukumäärän. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Vaikka ohjelmisto onkin kehitetty kestävyysurheilijan tarpeisiin, se sopii muunneltavuutensa vuoksi mainiosti myös muiden lajien tarpeisiin. Esim. golffari voisi hyvin määritellyillä harjoitustavoilla laskea kauden päätteeksi lyönnit, reiät, pelit ja käytetyn ajan. Muun urheilulajin (tai miksei myös muun intohimoisen harrastuksen) edustajana keksit todennäköisesti itse mihin kaikkeen NettiHPK:n ominaisuuksia voisi käyttää.

Suunnitelmallisuus tuo tuloksia

Päätön harjoittelu vie sinut pahimmassa tapauksessa ylikuntoon - toisaalta jos valmennusohjelmasi näyttää tyhjää saattaa lenkki jäädä kokonaan tekemättä. Onneksesi NettiHPK:n on yhdistetty suunnitelman syöttö. Voit syöttää suunnittelemiasi harjoituksia aivan kuten jo tehtyjä. Suunnitelman syöttöön ja miettimiseen käytetyn ajan saat takaisin kun harjoituksen tehtyäsi painat vain vihreää kuittausnappia. Toki voit muuttaa kilometrit tarkasti oikeiksi.

VeppiHPK:n on myös aktiiviseen kehityksen alla kausisuunnitelmaominaisuudet. Lisätietoja näistä lopullisen toteutuksen valmistuttua...

Valmennuksen apuväline

NettiHPK:ssa henkilö voidaan asettaa toisen valmentajaksi. Tällöin valmentaja pääsee käyttämään samoja monipuolisia analysointitoimintoja kuin urheilija itse. Valmentaja voi myös syöttää urheilijalle harjoituksia suunnitelmiksi ja onnistuneen harjoituksen jälkeen urheilija voi kuitata harjoituksen yhdellä klikkauksella tehdyksi. Harjoituksen jälkeen valmentaja näkee heti tuoreimmat kuulumiset harjoituksen onnistumisesta, eikä välimatka todellakaan ole este.

Tsemppaa joukkuetoveriasi!

VeppiHPK on alusta alkaen suunniteltu ryhmien yhteisharjoittelun tukemiseen. Käyttäjät voivat määrittää millä tarkkuudella joukkueen muut jäsenet näkevät tietoja harjoittelustaan. Myös suunnitellut harjoitukset on mahdollista näyttää, jolloin osaat mennä sparraamaan seurakaverisi harjoitukseen ilman kaikille tehtävää soittokierrosta.

Julkaise koko maailmalle

Vaikka NettiHPK pyöriikin "hostattuna" palveluna, voit silti ottaa dynaamisesti tulosteet omilla kotisivuillasi näytettäväksi, kunhan vain asetuksista sallit katselun "koko maailmalle". Valmiit parametrein muokattavat scriptit tulostavat haluamasi näkymän näyttävästi omien kotisivujesi kehykseen (frame tai iframe). Harjoituspäiväkirjasi toimii siis halutessasi myös omana julkisena webloginasi!

Muutokset versioittain

[16.6.06] Korjattu edellisissä päivityksissä ilmennyt bugi, jossa pelkän valmentajarelaation omaava käyttäjä ei päässyt tarkastelemaan taulukkomuotoisia analyysejä valmennettavastaan. Lisätty myös Garmin Forerunner 305 (ja tod näk myös 205) GPS-sykemittarin hst päätteisten tiedostojen tuki ja lisätty takaisin syketiedostojen piirtoon väliaikatolpat.

[2.6.06] Raportoinnin kuvaajien piirto kirjoitettu uudelleen. Nyt myös kuukausipylväät, piirakka (valitse "ei ryhmittelyä") ja vertailut henkilöiden välillä (valitse useampi henkilö ja "ei ryhmittelyä").

[5.5.06] Isohko päivitys otettu tänään käyttöön. Raporteissa oleva "Summaan" ruksi todellakin nyt päättää mistä sarakkeista tehdään summat. Myös muista kuin ajoista voi nyt tehdä summattavia sarakkeita ja näin tehdä prosentti analyysit ym. Myös täyttöä on hieman muokattu (helpottaa jos paljon harjoitustapoja) ja joitakin bugeja korjailtu. Lähiaikoina tulossa mm. tuki Suunnon sykemittareille ja laajennuksia kuvaajien piirtoon.

[02.02.06] Lisätty pääkäyttäjän käyttöohjeet, jotka saattavat selventää ohjelman toimintaa myös normaalille käyttäjälle. Nähtävillä nyt myös ohjelmiston tekijöiden aiheeseen liittyvän esitelmän kalvot.

[18.12.05] Julkisiin liittymiin tehty päivitykset (ja siirrot nettihpk.com palvelimelle). Löydät julkiset liittymät nyt suoraan sisäänkirjautumissivun alalaidasta. Kysy rajapinnoista tarvittaessa Matilta (matti ät nettirasia dot com).

[18.12.05] Korjattu kuvaajien piirto (nyt myös Firefoxin 1.5 -> natiivi SVG implementaatio toimii) ja tehty joitakin optimionteja. Myös demo siirretty nyt uudelle palvelimelle.

[13.12.05] Päivityksen yhteydessä tuli uutena ominaisuutena myös englannin ja ranskan käännösten esiversiot.

[13.12.05] Käytössä olevat nettihpk:t on vihdoin siirretty uudelle palvelimelle. Päivityksen yhteydessä tehtiin suurehkoja päivityksiä pinnan alla ja korjattiin pari ulkoasuun ja käytettävyyteen liittyvää ongelmaa. Mahdollisista virheistä otetaan tietoja vastaan osoitteessa: matti ät nettirasia.com

[24.5.05] Firefoxin SVG-grafiikan tuki on herättänyt joitakin kysymyksiä. Adoben SVG-viewerin saa asennettua, jos kopioi käsipelillä pari tiedostoa(tällä hetkellä suosittelemani tapa). Ohjeet esim. täältä. Firefoxiin on Operan tavoin tulossa jossain vaiheessa natiivi SVG-tuki. Nightly buildsien käyttäjät voivat käyttää sen testiversiota jo nyt.

[20.4.05] NettiHPK-sivusto siirtyi omalle omalle domainille ja uudelle palvelimelle. Käytössä olevat asennukset siirretään uudelle palvelimelle mahdollisimman huomaamattomasti loppukeväästä/kesällä.

20050117

20041122

20040811

20040524

20040321

20040301

20040112

20040111

20040110

20040109

20040108

20040106

20040105

20031221

To-Do list

Lähetä oma ominaisuus pyyntösi/bugikorjauksesi osoitteeseen matti ät nettirasia.com otsikolla HPK toive.